Blog 1: Hoe werkt afvallen?

Energie wordt ook wel uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Je kan dus zeggen; kilocalorieënbalans in plaats van energiebalans. Aan de ene kant van de balans staat de energie inname; alles wat je eet en drinkt. Aan de andere kant van deze balans staat energiegebruik; de hoeveelheid kilocalorieën die je gebruikt om te leven en te bewegen. Om je gewicht te verlagen en je vetpercentage af te laten nemen zal je een negatieve energiebalans moeten creëren. Wanneer je wilt afvallen dan zal je deze balans daarop aan moeten passen.

In dit geval wil je een negatieve energiebalans creëren. Dat houdt in; er wordt minder energie ingenomen dan er wordt gebruikt. Theoretisch gezien kun je deze negatieve energiebalans bereiken door minder energie binnen te krijgen, meer energie te gebruiken of een combinatie van beide. In de praktijk zal het concentreren op de energie inname het meeste resultaat opleveren. Alleen concentreren op het verhogen van het energiegebruik door beweging blijkt in de praktijk niet zo effectief te zijn.

De wet van de thermodynamica stelt dat energie niet verloren kan gaan. Hoe je het ook went of keert, afvallen is een gevolg van een (langdurige) negatieve energiebalans. Of je die negatieve energiebalans nou creëert door minder koolhydraten te eten of door minder vet te eten maakt niet uit. Een (langdurige) negatieve energiebalans is een (langdurige) negatieve energiebalans. In de praktijk blijkt dat een gebalanceerd voedingspatroon een duurzamer resultaat oplevert dan een ‘koolhydraatarm’ of een ‘vetarm’ dieet.

Er zijn echter verschillende bedrijven en/of personen die andere oplossingen aanbieden om af te vallen en die niet over calorieën spreken. Je hoort of ziet regelmatig nog: “Het ligt niet aan mijn voeding, het ligt aan suiker/insuline/vet/koolhydraten/hormonen/mijn schoonmoeder” voorbijkomen. Dat is hetzelfde als de wet van de zwaartekracht ontkrachten…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *