IJs; dé verwennerij op warme zomerse dagen. Alle kinderen zijn er gek op. Zelf ijsjes maken is een koud kunstje en als je eenmaal hebt geëxperimenteerd met fruit en zuivel zijn de variaties eindeloos!
IJsjes lenen zich bij uitstek om een heel stuk voedzamer & gezonder te maken zonder dat het minder lekker hoeft te zijn. De varianten die je in de supermarkt vindt bevatten namelijk vaak ongelofelijk veel suiker, room, onnatuurlijke toevoegingen en jawel: zout!
BANANA CHIA CHOCO
Nodig: 1 banaan, 200 ml amandelmelk (of kokosrijstmelk mocht je allergisch zijn voor noten), 1 a 2 el griekse yoghurt, 2 tl honing, 1 tl chiazaadjes, 1 tl rauwe cacaopoeder. Bereiden: pureer de banaan samen met de amandelmelk en de yoghurt tot een glad mengsel. Eventueel wat honing erbij. Gebruik je kokosrijstmelk dan hoeft dat niet, deze is al zoet genoeg. Schenk dit in de ijsjesmal/vorm en roer er op het laatst nog wat chiazaadjes en rauwe cacaopoeder door voor het mooiste effect (bewaar wat cacaopoeder). Strooi ook nog wat cacaopoeder over de ijsjes heen net voor je ze serveert.
POPEY-SICLES
Nodig: 250 gram spinazie, 2 sinaasappels, 1/4 komkommer, 1 el honing, beetje citroensap. Optioneel: peer of kiwi voor iets meer zoet.
Bereiden: juice de spinazie en de komkommer. Meng dit sap met het sap van de sinaasappels en een beetje citroen. Pureer hier eventueel nog een peer of kiwi doorheen. Breng op smaak met wat honing en giet in de vormpjes.
SUPER SNEL BANANEN IJS
Nodig: 2 a 3 bevroren bananen, 1 el honing of ahornsiroop, handje walnoten, water of rijstmelk of amandelmelk.
Bereiden: pureer de bevroren banaan met de zoetstof en melk naar keuze tot een romige substantie. Niet te lang want dan smelt het erg snel. Hak de walnoten fijn en roer deze er door. Zet het ijs eventueel nog even terug in de vriezer.
Auteur: Kids Coach Naomy Dop