29 juli 2022

Hoe blijf je fit op vakantie?

Na een periode van hard trainen in de sportschool is het dan eindelijk tijd voor je welverdiende vakantie! Gebruik dit moment dan ook om je lichaam en geest te laten herstellen, geniet van het eten, de rust en je omgeving. Spiermassa en spierkracht neemt af na ongeveer 3 tot 4 weken (dit hangt af van je trainingsverleden). Tenzij je op een lange vakantie gaat hoef je hiervoor dus niet bang te zijn. 

Wat wel een gevaar kan zijn is dat je in een korte periode veel kilo’s aankomt. Dit zal voornamelijk komen omdat je anders eet en minder actief bezig bent. Bijvoorbeeld een avondje uit eten kan er al voor zorgen dat je 300 tot 400 calorieën onbewust meer tot je neemt dan normaal. De gerechten worden zo lekker mogelijk gemaakt door te bakken met veel bereidingsvetten en oliën. Dit zie je dus niet terug op je bord, maar hierdoor kan een gerecht veel meer calorieën bevatten dan jij denkt. 

Een oplossing hiervoor: actiever zijn overdag! Hierdoor verbrand je meer calorieën en kun je ook meer tot je nemen zonder een enorm calorie overschot te creëren. Dit zijn mijn top 6 tips die ik gebruik om actief te zijn op vakantie en zo het lekkere eten te kunnen compenseren. 

  • Veel wandelen

Je bent waarschijnlijk op een plek waar je nog nooit bent geweest, een wandeling maken zal geen straf zijn en is een makkelijke manier om in beweging te blijven. Dus doe zoveel mogelijk lopend.

  • Plan actieve uitjes

Kajakken, Rotsklimmen, Raften, Mountainbiken, Suppen, Paintballen, Jetskiën. De één is intensiever dan de ander dus kies iets wat je altijd al heb willen doen of , nog leuker, iets waar je je zelfs een beetje oncomfortabel bij voelt. Bungee jumping, parachutespringen, parasailing, tokkelen, abseilen. Spannende activiteiten die er zeker voor zorgen dat je hartslag flink omhoog gaat. Het gaat erom dat je in beweging komt en blijft.

  • Zwemmen!

In plaats van de hele dag liggen aan het zwembad of op het strand, duik het water in. Neem eventueel je snorkel/duik spullen mee, en verken het water. Zwemmen is een fantastische manier om je hele lichaam te bewegen terwijl het een lage fysieke impact heeft. Goed voor de Calorieverbranding! Een waterpretpark is natuurlijk ook een leuke optie.

  • Fietsen huren

Of je een citytrip maakt of een ergens afgelegen zit; fietsen is leuk, actief en een mooie manier om snel van A naar B te komen. Je ziet meer van je omgeving terwijl je lekker actief bezig bent. Niet cheaten, geen elektrische fietsen ;). 

  • Speel actieve spelletjes

Denk aan een potje badminton, volleybal, flessenvoetbal, waterpolo. Eindeloze spellen die je kunt spelen terwijl je in beweging bent. Dus hou je potjes kaarten en denkspelletjes voor in het vliegtuig, aangekomen op je bestemming kun je helemaal los met deze actieve spellen! 

  • Trainen

Je hebt weinig nodig voor een goeie training. Zoek een plekje op, neem eventueel een speedrope mee en doe een simpele bodyweight workout. Probeer de belasting wel laag te houden. Bewegen is goed maar gebruik de vakantie om het lichaam te laten herstellen. Je hoeft dus niet aan zware gewichten te hangen in een locale fitness. 

 

Trainer Max Ursem


Auteur: Trainer Max Ursem

Bekijk ook ander nieuws
31 mei 2023
Nieuwsbrief mei
Lees alles over de laatste nieuwtjes en weetjes bij Victrix!
Lees verder
30 mei 2023
Lid van de maand mei
Familie Rigter is lid van de maand mei
Lees verder
1 mei 2023
Zomer fit
Team Victrix zomer stop powered by Victrix Performance
Lees verder